Велотуристи вече успешно съчетават преходите си с винени дегустации сред лозя, планини, красиви изгреви и залези.

Ето как в рамките на няколко часа могат да се посетят две винарски изби в Долината на Струма – Рупел и Орбелус, като пътят между тях се измине с велосипед.

Началната спирка е винарска изба Рупел, където предоставяме под наем велосипеди и оборудваме колоездачите с туристическа раница, заредена с храна и вода, може и с бутилка охладено ароматно вино. Насочваме ги по велопътека, която е облагородена и маркирана в двете посоки, така че маршрутът да бъде абсолютно достъпен за всеки, без риск да се изгуби.

По маршрута може да се видят интересни видове цветя и билки, редки птици, стари над 50 годишни лозя. По-далечните гледки в околностите се наблюдават през бинокъл. Не е изключено да се срещнат и диви животни.


По средата на маршрута задължително се спира за почивка, особено през горещите летни дни. Под смокиново дърво на сянка е разположен кът за отдих и подкрепяща закуска.

Посоката е биовинарна Орбелус в близост до село Кромидово, където е предвидена винена дегустация от терасата на избата-бъчва, с прекрасна гледка към лозовите масиви. Следва почивка и наслада от вината на избата.

Заредени с нови сили участниците във велотура поемат посока обратно към Рупел. Може и да са  леко приятно уморени, но не бива да се предават, защото там ги очаква нова порция дегустация с вкусни мезета и красиви гледки.

Едно уникално съчетание на винен с вело туризъм. Препоръчваме го на всеки любител, защото наистина емоцията си заслужава.

Още статии: