Шатото сред лозята  |  Винени дегустации в избата

През 2015 г. отваря врати собствената модерна технологична база, изградена в близост до лозята – предимство от гледна точка бързо, без стрес и качествено транспортиране на гроздето, с възможност за преработка на около 250 тона грозде и съдов капацитет 500 хиляди литра. Оборудването е италианско, големите иноксови съдове са произведени в България. Дъбовите бъчви за отлежаване на качествени вина са френски.

Всички съдове са оборудвани с охладителна  система.  Може да се охлажда или затопля, част от резервоарите могат да се загреят едновременно с охлаждането на други, всичко се контролира от управляващ панел.

Гроздето пристига в перфектно състояние и се изсипва в  бункер, създаден специално за тази изба. От него, по гравитачен път гроздето попада в комбинираната машина за ронкане и мачкане. При нея всички настройки са регулируеми –  скоростта на ронкане, степента на мачкане на зърната. Така операторът регулира обработката в зависимост от сорта и зрелостта, от там кашата се прехвърля към ферментаторите, като преди това преминава през топлообменник, така че температурата да се поддържа достатъчно ниска. Прави се настройване в продължение на няколко дни, след което се провежда ферментацията при контролирана температура, за да се получат в крайна сметка добри плодови нотки и аромати.

След като са направени всички рутинни операции: стабилизация, избистряне, филтриране и т.н.  бялото вино, розето  и младото червено вино са готови за консумация. Най-добрите партиди от  червените сортови вина като Мерло, Каберне Совиньон, Санджовезе и Мелник се оставят да стареят във френски дъбови бъчви, с различна степен на печене и структура, за средно дълги периоди от време, което варира в зависимост от характеристиките на отделните видове вина.

Бутилиращата линия е от няколко части: сегмент за измиване, пълначна с дозатор, затапваща част пригодена за работа както с коркови, така и с винтови капачки, капсулираща част работеща с полиамидни и PVC капсули и етикетираща машина. Също така избата разполага и с машина за пълнене на бекинбокс с различни капацитети. Бутилираното вино преминава  период на стареене в бутилка преди да бъде пуснато на пазара.

Избата е оборудвана с инсталация за производство на азот и всички съдове са свързани с нея, така че да се осигури защита от окисляване по време на всички етапи на процеса, включително и бутилирането.

Предвид важността на хигиената в тази област, винарната е оборудвана с рециркулационни системи за миене на съдовете,  подовете са покрити със специална смола и оборудвани с канали, които позволяват поддържането на  изключителна чистота, което е още едно важно условие за производство на качествени вина.

Избата разполага и със собствена лаборатория за извършване на важни и рутинни анализи.

В избата  философията на производство е същата като на лозето, което означава, че “натуралното ” е на първо място, с минимални допълнения на сулфити, безупречна  хигиена, произвеждане на вино по естествен начин.  А високото съдържание на полифеноли, които имат вината е от  важна терапевтична значимост.