Богата селска къща

Долно Спанчево е малко и спретнато село, потънало в зеленината на градините. Мястото е доста удобно- на главен път,  стигащ през редица малки населени места до Мелник.

Плодородната му земя и средиземноморското влияние са  истински рай за отглеждане на плодове и зеленчуци, и за дълъг земеделски сезон. През февруари картофите вече са засадени в земята, пролетните зеленчуци са се разлистили, а в май първата реколта е по сергиите на пазарите.

Какво ли не отглеждат местните хора: ягоди, малини, къпини, череши, вишни, летни ябълки и круши, кайсии, праскови, райски ябълки, киви  и нар. И естествено, всички имат лозя.

Трябва да посетите Долно Спанчево през есента. Температурите са летни чак до началото на ноември. Панорамата е удивителна с открояващите се високи силуети на Беласица, Славянка и Пирин. Спокойното синьото небе привлича погледа, а белите следи на прелитащите самолети, напомнят за разпилените по целя свят синове и внуци.

Хората са гостоприемни, вещи в старите готварски рецепти, в правенето на пити, баници, в приготвянето на сладка и най-различна  зимнина. Спрямо сезонната кухня тук можете да пробвате с предварителна заявка баница с ръчно точени кори и различен пълнеж: с яйца и сирене, със спанак, с лапад или праз. Освен това да дегустирате различни домашни сладка, сред които истински фаворит в дегустациите с вино е огненочервеното сладко от люти чушки.