Сортовете, които отглеждаме

 Пино Ноар/Pinot noir

Пино ноар (на френски: Pinot noir) е стар червен винен сорт грозде, произхождащ от района на Бургундия и Шампан-Ардени, Франция. Ранно зреещ сорт. Пино ноар е от малкото червени сортове, които зреят достатъчно рано.  Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Гроздът е малък до среден, цилиндричен, сбит.  В зависимост от местоотглеждането гроздето се използва за получаване на висококачествени червени вина и шампански виноматериали. Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума.

 Рубин /Rubin

Рубин е хибриден червен винен сорт грозде, селектиран в края на 40-те години на XX век в Института по лозарство и винарство — гр.Плевен чрез кръстосване на сортовете Небиоло и Сира. Утвърден е като нов сорт от Държавната сортова комисия. Средно зреещ сорт : узрява през първата половина на септември. Развива се добре на хълмисти терени с достатъчно дълбоки, средно богати почви. Има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит до сбит, с едно или две крила. Използва се за получаване на висококачествени трапезни, полусладки и сладки вида. Те се отличават с наситен тъмночервен цвят, екстрактивност и добър хармоничен вкус,с нюанси на боровинка, къпина и виолетки. Вината имат потенциал за стареене.

 Тамянка/Tamianka

Тамянка е винен сорт грозде, с произход земите на Близкия изток – Сирия, Ирак, Египет, Иран и др. Най-големи площи заема във Франция, Италия, Португалия, Испания, Унгария, страните от бивша Югославия, България, Румъния, Украйна, САЩ. Разпространен е под различни имена в почти всички лозарски страни. В България е райониран и има големи площи.

Познат е и с наименованията: Теменуга (Врачанско), Muscat de Frontignan, Muskat blanc a petits grains, Muskat roze a petits grains (Франция), Muscato di Canelli (Италия), Tamaioasa (Румъния), Тамяника (Сърбия), Мускат белый (страните от бившия СССР).

Тамянка е средно-ранен винен сорт. Узрява през първата половина на септември. След узряване гроздето стафидира. Развива се добре на леки хумусно-карбонатни, песъчливо-глинести или чакълести почви на хълмисти проветриви терени с добро слънчево греене. Лозите имат среден растеж, добра родовитост и среден добив. Сортът се напада от сиво гниене и особено силно от лозовия акар. Слабо устойчив е на ниски зимни температури. Средният добив от декар е около 800–1000 кг.

Гроздът е средно голям (120–160 гр.), цилиндричен до цилиндрично-коничен, полусбит до сбит. Зърната са средни, сферични. Кожицата е дебела, ръждивожълта или златистожълта със загар, с характерни дребни черни точици. Месото е сочно, с хармоничен вкус и силен тамянов привкус.

 Верментино/Vermentino

Отнася се към западноевропейските географски сортове грозде, като за негова родина се счита Испания. Силата на растежа на лозата е висока. Листата са средни или големи, петопръстни. Гроздовете са пирамидални и средно големи. Зърната са среден размер, кръгли, зеленикаво-жълти. Добивът на грозде зависи от условията, но обикновено е висок. Отнася се към сортовете с късно зреене. Доста устойчив на болести. Сортът е взискателен към топлината и е слабо зимоустойчив. Полу-ароматен сорт. Добро съотношение на сладост и киселинност. Използва се направата на десертни и трапезни вина.

 Вионие/Viognier

Вионие (на френски: Viognier) е бял винен сорт грозде, разпространен най-вече на десния бряг на река Рона на юг от Виен, Франция. Гроздето узрява в края на месец септември. Гроздовете са средно големи, конусовидни, крилати и плътни. Зърната са малки, леко елипсовидни, бели, със зеленикав оттенък. Използва се самостоятелно за направата на сухо бяло вино с аромат на цветя и запомнящ се вкус, което обаче няма потенциал за стареене и е препоръчително да се пие младо. Може да се купажира с други сортове, за да се придаде аромат на виното.

 Сандански мискет/Sandanski Misket

Мискет сандански е бял винен сорт грозде. Селектиран е в България чрез кръстосването на сортовете Широка мелнишка лоза, Тамянка и Каберне совиньон, утвърден като нов сорт през 1979 г. Лозите се отличават със силен растеж. Технологичната зрелост на гроздето настъпва през второто десетдневие на септември. Гроздът е средно голям, цилиндричноконичен. Зърната са средно едри, овални. Консистенцията е сочна, със силен мискетов аромат.Гроздето е с висока захарност, със сравнително висока киселинност, което е от голямо значение за приготвянето на висококачествени десертни и десертно-сладки мискетови вина, отличаващи се с пълнота и пивкост.

 Мерло / Merlot

Мерло е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Основен сорт за областите Сент Емилйон и Померол в района на Бордо, Франция. Разпространен е също и в Италия и много други винарски страни, включително и в България. В България е разпространен главно в Южния лозарски район. Предпочита леките, но богати почви на наклонени места. Понякога е склонен към изресяване. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Зърно — дребно, сферично, тъмносиньо, с изобилен налеп. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус. Вината му се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.

 Каберне Совиньон / Cabernet Sauvignon

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. Според съвременни ДНК анализи, е получен чрез кръстосване на сортовете Каберне Фран и Совиньон блан. Освен във Франция е разпространен и в Италия, Испания, Великобритания, Германия, Румъния, България, Чехия, Унгария, Гърция, Кипър, Словения, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, САЩ, Аржентина, Боливия, Перу, Уругвай, Чили, Австралия, Нова Зеландия, Япония, ЮАР и др. Отглежда се във всички лозарски страни и заема около 10% от световните площи с винени насаждения. В България Каберне Совиньон е на първо място между сортовете за червени вина и е райониран, като се отглежда основно в Северния, Южния и Югозападния лозаро-винарски райони.

Средно зреещ сорт : гроздето узрява през първата половина на септември. Има силен растеж, висока родовитост и среден добив. Добивът варира от 726 до 1540 кг/дка в зависимост от вариациите и клоновете. Развива се добре по хълмове, на леки песъчливи и хумусно-карбонатни почви. Сравнително устойчив е на суша, студ и гниене.

Гроздът е малък (50-100 г.), цилиндрично-коничен, понякога крилат, полусбит или рехав. Зърната са дребни (0,8-1,2 г.), сферични, синьо-черни, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус, с безцветен сок.

Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина, шампански виноматериали и сокове. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове — касис, къпина и черница. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат, с нюанси на подправки, дъб, дим, шоколад и канела.

 Мелник 55 / Melnik 55

Ранна мелнишка лоза или Мелник 55 е хибриден винен сорт грозде, кръстоска на Широка Мелнишка лоза със смесен прашец от сортовете Дюриф, Жюрасон и Валдигие. Разпространен е единствено в района на Сандански и Катунци. През 2005г. от Агробиоинститут София е проведено изследване посредством ДНК маркери за установяване на родителските сортове за кръстоската. Изследването посочи кръстоска между Широка мелнишка лоза и Валдиге. Подходящи за сорта са хумосно-карбонатните почви или песъчливо глинестите, по-топли почви. Сравнително устойчив сорт на ниски зимни температури. Лозите са чувствителни към мана и оидиум. Гроздето е устойчиво на сиво гниене. Сортът е среднозреещ. Гроздето узрява около 20-25 септември. Лозите са силно растящи, с много добра родовитост и добив. Добивът е около 1500 кг/дка. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен или крилат с едно крило, сбит до полусбит. Зърното е средно едро, овално, сочно. Ципата е дебела, тъмносиня, с точици. От сорта се приготвят вина с наситен рубинен цвят, богат аромат и потенциал за отлежаване.

 Сан Джовезе / Sangiovese

Санджовезе е стар червен винен сорт грозде, с произход от района на Тоскана, Италия, известен още от времето на Римската империя. Името му произлиза от латинското "sanguis jovis", което в превод означава “кръвта на Юпитер”.

Лозите се отличават със среден растеж и дават средни добиви. Сортът има множество клонове, които се различават по размерите на гроздовете и зърната, срок на узряване, захарност и аромат.

Гроздът е мълък до средно голям, крилат, плътен до сбит. Зърната са средни по размер, къси и овални, с тъмно-черни, покрити с восъчен налеп.

Санджовезе се използва в много реномирани италиански вина, понякога самостоятелно, понякога се купажира с три или четири други сорта. Сортовите вина са пикантни, с аромати на синя слива и вишнa и се отличават с висока киселинност, средни до високи танини и алкохолни нива в средни стойности.

 Марселан / Marselan

Марселан е червен френски винен сорт грозде, който е кръстоска между Каберне Совиньон и Гренаш. За първи път е отгледан през 1961 г. близо до френския град Marseillan. Гроздовете са големи, но дребнозърнести. От тук и рандеманът на гроздовия сок е малък. Марселан позволява да се получат обагрени вина, характерни и с голямо качество. Те са с аромат, със структурирано тяло, годни да отлежават. Марселан изисква къса резитба. За отглеждането му е необходима телена конструкция, която да поддържа дългите му леторасти. Марселан е слабо чувствителен към сиво гниене.

 Небиоло / Nebbiolo

Небиоло е стар червен винен сорт грозде, с произход от района на Пиемонт, Италия, известен още от времето на Римската империя. Името му произлиза от латинското "nobile", т.е. благороден, но по-вероятно е името да идва от "nebbia" (мъгла), която е често срещано явление в Пиемонт през октомври, когато е времето за прибиране на реколтата. Освен в Италия, сортът е разпространен и в САЩ, Аржентина, Мексико и Австралия.

Късно зреещ сорт. Лозите имат среден растеж. Сорта е взискателен към почвените и климатични условия - най-добри резултати дава на варовикови почви върху терени с южно и югозападно изложение.

Гроздът е среден, цилиндрично-коничен, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, с виолетов цвят.

Вината съдържат много танини, киселини и пигменти и при дълго отлежаване в бъчви или бутилки (понякога десетилетия) вината става изключителни на вкус и аромат.