Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Кога се пие младо вино?

Есенният сезон предразполага постепенно да се откъснем от свежестта и аромата на белите вина и да потърсим нещо по-сгряващо душата и тялото. Та в това време на преход към студените зимни дни на помощ пристига младото вино, което не е филтрирано и е добре да се консумира веднага, без да е отлежавало дълго време. За младите вина по света дори се чества специален ден – третият четвъртък на месец ноември, когато всички празнуват пристигането на новото вино. В някои райони на България също се организират винени празници, свързани с посрещането на новата реколта и младите вина.

Какво е младо вино?

Но какво представлява всъщност младото вино и по-конкретно произведеното в България? Срещаме ви с нашето младо мерло реколта 2020, произевдено от Винарска изба РУПЕЛ, с. Долно Спанчево, Долината на Струма. За трета поредна година Винарска изба РУПЕЛ доставя на пазара младо вино от сорта мерло – царицата на гроздето, както много го наричат, заради отличните му качества и добрата разпознаваемост.

Както във Франция, Италия, Испания се произвеждат млади вина, така и у нас правим МЛАДО МЕРЛО. И защо мерло? Първо, защото по традиция младото вино се прави от червени сортове, въпреки някои по-съвременни тенденции за млади вина и от бели сортове грозде. След това ние избираме сорта мерло, заради цветния му вкус, с нотки на горски плодове. А пък мерлото от нашия лозов масив има свой оригинален вкус. То узрява през втората половина  на месец август, което е достатъчно навреме, за да може да бъде винифицирано като младо вино, готово за консумация още през месец ноември. Много е важно при брането на сорта мерло да се избере най-подходящия момент, а именно идеални показатели за достигнати захарност, киселинност и титруеми киселини. Важно е семката да е станала кафява и да може да се дъвче, ципите да са здрави, да са достигнати отлични технологични и физиологични показатели на гроздето. По този начин виното е не само младо, но и изискано – много любопитно и вкусно нещо.

Технология

За производството на младо червено вино във винарска изба РУПЕЛ, разбира се основно следваме технологията за направа на червени вина. Като преди това сме си избрали сорта МЕРЛО с тъмнолилав цвят на ципата, заради ранното му зреене, отличните качествени показатели. Следва ронкане на зърното от чепката и протичане на по-кратка, но контролирана ферментация в големи съдове от неръждаема стомана. Така постигаме максимален вкус и цвят за минимално време, извличайки дъбилни, багрилни и ароматни вещества. Поради алкохола и полифенолите обаче ще трябва да се изпие бързо.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Ползите от консумация на младо вино

Съвременните изследователи твърдят, че младото вино, особено сухото червено, когато се използва редовно, промива и разширява кръвоносните съдове, премахва лошия холестерол, като по този начин противодейства на появата на атеросклероза. Танините в младото червено вино премахват токсините от храносмилателния тракт. Младото вино, консумирано с храна, повишава апетита, нормализира обмяната на веществата и киселинността на стомашния сок. 1-2 чаши младо червено вино на ден насищат организма с необходимото количество желязо, което подобрява образуването на кръв и се равнява на два часа фитнес упражнения. Младото вино облекчава стреса и безсънието, насища организма с витамини, аминокиселини и микроелементи. Включването на младо вино в греяно вино може да намали риска от настинки. Голямото количество антиоксиданти в младото вино намалява риска от развитие на рак.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Как да пием младо вино?

Младото вино не трае твърде дълго. То не е филтрирано и по този начин става още по-полезно, запазвайки своите полезни свойства. В тази напитка освен качеството, аромата, се оценява и самия ритуал. Вкусът е охладен до 15 ° C. Допълнете тайнството със печено патешко или свинско месо с ароматни подправки.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Характеристика на Младо мерло 2020

Дегустирайки YOUNG RED MERLOT 2020 от RUPEL най-напред впечатление прави  тъмно лилавият, почти мастилен кадифен цвят, с изключителна плодовост, бодро тяло, тръпчивост, с приятен финал на горчив бадем и конфитюрени нотки. Приятният и ароматен вкус е леко възбуждащ, а самото вино е крепко и артистично. Усеща се силен сортов характер и мощни антиоксиданти, полезни за здравето. Виното е нефилтрирано и е подходящо за бърза консумация.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Етикет

Сочното и вкусно грозде мерло, от което е направено виното, по време на гроздобера е своеобразна примамка за красивите оси, обитаващи лозето. Медената осичка от етикета, жадна за сладкия сок на гроздето, е природен показател, по който от Рупел разбираме, че е време за гроздобер.

Опитвайки това младо вино, на човек му се иска да отпие отново и отново от вълшебния нектар!