Винарска изба Рупел със златен медал от “Балканският международен винен конкурс 2022

С радост и гордост екипът на Винарска изба РУПЕЛ посрещна новината за златния си медалист на BIWC в новото десетилиетие на конкурса, проведен на историческия остров Саламина в Гърция. Награденото вино е от серията Gramatik, а сорта е небиоло – изключително рядък за българските ширини, но много интересен и с отличен потенциал за развитие, който още с първата си поява грабва вниманието на журито. Gramatik Nebbiolo barrique 2019 се забелязва веднага и от публиката на провелия се дни след конкурса фестивал в София и се оценява като вино с отлични качества и достойно представяне на сорта.

Още новини:

Шведското списание Vinjournalen за българските изби

БЪЛГАРИЯ е част от световния винен туризъм и фигурира с водещи изби в платформата за винен туризъм winetourism.com. Винарска изба Рупел е сред избите от Долината на Струма, отворени за посещения и дегустации на български и чуждестранни туристи. Публикация за избите в шведското списание Vinjournalen.se.

Повече информация тук: https://www.vinjournalen.se/vin-fakta/vinregionerna-danubian-plain-och-struma-valley/

Посрещане на МЛАДОТО ВИНО в Рупел

Посрещане на МЛАДОТО ВИНО в Рупел

На 27. ноември (събота) 2021 от 11.00 ч. Винарска изба РУПЕЛ организира празник – посрещане на младото вино на лозовия масив в село Долно Спанчево.
В дегустационната зала сред лозята, около камината ще дегустираме сгряващо душата и тялото МЛАДО МЕРЛО 2021, в комбинация с вкусни кулинарни специалитети и фолклорна програма от региона.
Дегустационният пакет е на стойност 30.00 лева и включва:
– дегустация на три вина, с акцент младо вино Мерло реколта 2021;
– вода и домашен хляб;
– кулинарни специалитети по стари бабини рецепти;
📝За всички желаещи да се включат в дегустацията се изисква предварителна резервация на тел. 0887612578 или на e-mail: winetoursrupel@gmail.com
Под надслов “Младостта е в сърцето” , Ви очакваме на винения празник!

Още статии:

Велотур сред лозя, кипариси, рози, лавандула и планински пейзажи

Велотуристи вече успешно съчетават преходите си с винени дегустации сред лозя, планини, красиви изгреви и залези.

Ето как в рамките на няколко часа могат да се посетят две винарски изби в Долината на Струма – Рупел и Орбелус, като пътят между тях се измине с велосипед.

Началната спирка е винарска изба Рупел, където предоставяме под наем велосипеди и оборудваме колоездачите с туристическа раница, заредена с храна и вода, може и с бутилка охладено ароматно вино. Насочваме ги по велопътека, която е облагородена и маркирана в двете посоки, така че маршрутът да бъде абсолютно достъпен за всеки, без риск да се изгуби.

Съществува възможност и за водач, който може да покаже интересни видове цветя и билки, редки птици, стари над 50 годишни лозя и да запознае туристите с околностите. По-далечните гледки се наблюдават през бинокъл. Не е изключено да се срещнат и диви животни.


По средата на маршрута задължително се спира за почивка, особено през горещите летни дни. Под смокиново дърво на сянка е разположен кът за отдих и подкрепяща закуска.

Посоката е биовинарна Орбелус в близост до село Кромидово, където е предвидена винена дегустация от терасата на избата-бъчва, с прекрасна гледка към лозовите масиви. Следва почивка и наслада от вината на избата.

Заредени с нови сили участниците във велотура поемат посока обратно към Рупел. Може и да са  леко приятно уморени, но не бива да се предават, защото там ги очаква нова порция дегустация с вкусни мезета и красиви гледки.

Едно уникално съчетание на винен с вело туризъм. Препоръчваме го на всеки любител, защото наистина емоцията си заслужава.

Още статии:

 

Трифон Зарезан 2021

Тази година Трифон Зарезан бе различен. Във време на пандемия и с ограничен брой хора, но традициите във Винарска изба Рупел бяха спазени. След дълги години на слънчев празник, на този ден снежната покривка бе прегърнала стотици декари лозови масиви, а поверието е че годината ще бъде плодородна.

 

 

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Кога се пие младо вино?

Есенният сезон предразполага постепенно да се откъснем от свежестта и аромата на белите вина и да потърсим нещо по-сгряващо душата и тялото. Та в това време на преход към студените зимни дни на помощ пристига младото вино, което не е филтрирано и е добре да се консумира веднага, без да е отлежавало дълго време. За младите вина по света дори се чества специален ден – третият четвъртък на месец ноември, когато всички празнуват пристигането на новото вино. В някои райони на България също се организират винени празници, свързани с посрещането на новата реколта и младите вина.

Какво е младо вино?

Но какво представлява всъщност младото вино и по-конкретно произведеното в България? Срещаме ви с нашето младо мерло реколта 2020, произевдено от Винарска изба РУПЕЛ, с. Долно Спанчево, Долината на Струма. За трета поредна година Винарска изба РУПЕЛ доставя на пазара младо вино от сорта мерло – царицата на гроздето, както много го наричат, заради отличните му качества и добрата разпознаваемост.

Както във Франция, Италия, Испания се произвеждат млади вина, така и у нас правим МЛАДО МЕРЛО. И защо мерло? Първо, защото по традиция младото вино се прави от червени сортове, въпреки някои по-съвременни тенденции за млади вина и от бели сортове грозде. След това ние избираме сорта мерло, заради цветния му вкус, с нотки на горски плодове. А пък мерлото от нашия лозов масив има свой оригинален вкус. То узрява през втората половина  на месец август, което е достатъчно навреме, за да може да бъде винифицирано като младо вино, готово за консумация още през месец ноември. Много е важно при брането на сорта мерло да се избере най-подходящия момент, а именно идеални показатели за достигнати захарност, киселинност и титруеми киселини. Важно е семката да е станала кафява и да може да се дъвче, ципите да са здрави, да са достигнати отлични технологични и физиологични показатели на гроздето. По този начин виното е не само младо, но и изискано – много любопитно и вкусно нещо.

Технология

За производството на младо червено вино във винарска изба РУПЕЛ, разбира се основно следваме технологията за направа на червени вина. Като преди това сме си избрали сорта МЕРЛО с тъмнолилав цвят на ципата, заради ранното му зреене, отличните качествени показатели. Следва ронкане на зърното от чепката и протичане на по-кратка, но контролирана ферментация в големи съдове от неръждаема стомана. Така постигаме максимален вкус и цвят за минимално време, извличайки дъбилни, багрилни и ароматни вещества. Поради алкохола и полифенолите обаче ще трябва да се изпие бързо.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Ползите от консумация на младо вино

Съвременните изследователи твърдят, че младото вино, особено сухото червено, когато се използва редовно, промива и разширява кръвоносните съдове, премахва лошия холестерол, като по този начин противодейства на появата на атеросклероза. Танините в младото червено вино премахват токсините от храносмилателния тракт. Младото вино, консумирано с храна, повишава апетита, нормализира обмяната на веществата и киселинността на стомашния сок. 1-2 чаши младо червено вино на ден насищат организма с необходимото количество желязо, което подобрява образуването на кръв и се равнява на два часа фитнес упражнения. Младото вино облекчава стреса и безсънието, насища организма с витамини, аминокиселини и микроелементи. Включването на младо вино в греяно вино може да намали риска от настинки. Голямото количество антиоксиданти в младото вино намалява риска от развитие на рак.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Как да пием младо вино?

Младото вино не трае твърде дълго. То не е филтрирано и по този начин става още по-полезно, запазвайки своите полезни свойства. В тази напитка освен качеството, аромата, се оценява и самия ритуал. Вкусът е охладен до 15 ° C. Допълнете тайнството със печено патешко или свинско месо с ароматни подправки.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Характеристика на Младо мерло 2020

Дегустирайки YOUNG RED MERLOT 2020 от RUPEL най-напред впечатление прави  тъмно лилавият, почти мастилен кадифен цвят, с изключителна плодовост, бодро тяло, тръпчивост, с приятен финал на горчив бадем и конфитюрени нотки. Приятният и ароматен вкус е леко възбуждащ, а самото вино е крепко и артистично. Усеща се силен сортов характер и мощни антиоксиданти, полезни за здравето. Виното е нефилтрирано и е подходящо за бърза консумация.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Етикет

Сочното и вкусно грозде мерло, от което е направено виното, по време на гроздобера е своеобразна примамка за красивите оси, обитаващи лозето. Медената осичка от етикета, жадна за сладкия сок на гроздето, е природен показател, по който от Рупел разбираме, че е време за гроздобер.

Опитвайки това младо вино, на човек му се иска да отпие отново и отново от вълшебния нектар!

 

Два медала за Philosoph Reserve 2015

Едно от най-специалните червени вина на винарска изба Рупел – Philosoph Reserve 2015 получи бронзов медал от престижното винено състезание – Decanter в Лондон. Decanter e винен конкурс с голямо световно признание. Тази година, по време на 17-тото му издание, в рамките на 28 дни, 116 топ винени експерта дегустираха и оцениха над 16 500 вина от цял свят. По същото време Philosoph reserve 2015 доказа своите качества и на Балканския международен винен конкурс, проведен в Сърбия, където грабна златен медал и се нареди сред медалистите от най-високо ниво.

 

Rupel Winery медали от BIWC 2019

Нашите вина медалисти от BIWC 2019 / Awarded wines BIWC 2019

Трифон Зарезан 2020 в детайли

За поредна година празникът на лозарите и винарите в РУПЕЛ събра ценители на фолклора и виното от цяла България, гости от Северна Македония, Гърция и Сърбия. Водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от отец Иван Плещов и отец Стоян, а празникът бе приветстван от Кмета на община Петрич господин Димитър Бръчков и Силвия Мицева – кмет на село Долно Спанчево.

Ритуалното зарязване на лозите под звуците на тъпани и зурни п ресъздаде древните югозападни традиции. Русалиите танцьори изгониха злите духове и отвориха път на дългото българско хоро. А за веселото настроение на всички присъстващи се погрижиха невероятните сестри Катерина и Зорница Стоянови и Ансамбъл Македонци.

Трифон Зарезан 2020 – Rupel Winery

Трифон Зарезан 2020 във Винарска изба РУПЕЛ с. Долно Спанчево

От 14 до 16 февруари тази година отново най-хубавият лозарски празник „Трифон Зарезан” събира лозари, винари, винолюбители, ценители, туристи, гости и приятели за празненства и винени дегустации. И през трите дни Винарска изба РУПЕЛ ще бъде отворена за посещения и дегустации. Ще имате възможността да се разходите из винарната, да откриете процеса на производство на вино, да видите лично лозята и да опитате висококачествено българско вино. В нашата винарна ще бъдете посрещнати от гостоприемен екип, а вината в магазина към винарната ще се предлагат на атрактивни цени! Входът е безплатен!

ПРОГРАМА за събитието:

14 февруари (петък)
От 10.00 до 16.00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

15 февруари (събота)
От 10.00 до 16.00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!
11.00 ч. Водосвет за здраве и берекет в чест на Св. Трифон. Автентичен ритуал по зарязване на лозите.
11.30 – 14.00 ч. Празнична програма, почерпка с вино, кът с възможност за закупуване на напитки, барбекю и храни от местни производители. Кулинарна изложба от майсторски приготвени домашни баници, пити и други специалитети, с конкурсен характер. Всеки участник в изложбата ще получи бутилка вино, а трите големи награди ще бъдат обявени допълнително. Желаещите да опитват от вкусните изкушения на изложбата, ще могат да сторят това срещу закупен талон, а средствата, събрани от кулинарната изложба ще бъдат дарени на Радослава Германова за малката Никол от град Сандански, която се нуждае от животоспасяваща операция. Да и подадем ръка!

По време на празничната програма ще се насладите на Русалийски танци, изпълнени от сдружение „Русалии“ гр. Петрич Ценностите На Петрич, ревностни пазители на традицията. Младите момчета ще могат да научат първи стъпки от танцувалните движения, да се докоснат до тъпана и зурната, да се посветят в някои от тайните на мъжете-русалии.
Красивите девойки и момчета от фолклорна формация „Македонци” с. Кулата ще изпълнят традиционни за района хора и танцови композиции. Ансамбъл Македонци
Завършваме програмата със завладяващите гласове на подрастващите сестри и изгряващи звезди на югозапада – певиците Катерина и Зорница Стоянови.
14.30 ч. – Професионална вертикална дегустация на пет реколти бяло вино от сорта Тамянка, производство на Винарска изба Рупел. Лектор и водещ дегустацията Екатерина Александрова Петрова. Място на провеждане – шато сред лозята. Вход безплатен!
Местата са ограничени, за предварително записване 0887612578, rupelwinery@gmail.com

16 февруари (неделя)
От 10.00 до 16.00 ч. винарната ще бъде отворена за безплатни посещения и дегустации, включително и на нови реколти. Дегустации ще се предлагат и в шатото сред лозята!

Събитието е част от тридневната серия, озаглавена „Дни на отворените врати в Мелнишко“. Заедно с другите винарни от района ви препоръчваме да се облечете комфортно и да се отправите към хълмовете, откривайки вълшебния свят на българското вино. Винарни и лозя ще отворят вратите си за вас.
По време на обиколките между винарните може да видите и много забележителности:

Епископска базилика Сандански
Парк “Свети Врач” – гр. Сандански
Melnik, Bulgaria
Хераклея Синтика
Рупите / Rupite
Самуилова Крепост
Златолист -храм Къща На Преподобна Стойна и много други.

Хотели за настаняване в района:
Kompleks Komitite
Mantar SPA Hotel
Park Hotel Pirin
Авис Сандански
Medite Spa Resort & Villas
Villa Sintica
хотел Динчова къща
Семеен Хотел ,,златен Рожен”
Лумпарова Къща
ХОТЕЛ РЕЧЕН РАЙ и много други

Следете събитието за повече подробности!
За информация:
тел. 0887612578
rupelwinery@gmail.com
www.rupel-wine.com
с. Долно Спанчево 2869 община Петрич
Винарска изба Рупел (Мелник 2004 ЕООД)
Очакваме ви!

From February 14 to 16 this year again the most beautiful wine festival “Trifon Zarezan” gathers winegrowers, winemakers, wine lovers, connoisseurs, tourists, guests and friends for celebrations and wine tastings. During the three days RUPEL Winery will be open for visits and tastings. You will have the opportunity to stroll through the winery, discover the wine production process, see the vineyards in person and taste high quality Bulgarian wine. In our winery you will be welcomed by a welcoming team, and the wines in the shop to the winery will be offered at attractive prices! Admission is free!

PROGRAM OF THE EVENT:

February 14 (Friday)
From 10am to 4pm the winery will be open for free visits and tastings, including new harvests. Tastings will also be offered in the vineyard château!

February 15 (Saturday)

From 10am to 4pm the winery will be open for free visits and tastings, including new harvests. Tastings will also be offered in the vineyard château!
11.00 am Waterwell for health and prosperity in honor of St. Trifon. Authentic ritual for pruning vines.
11.30 am – 2 pm Festive program, a drink with wine, a place to buy drinks, barbecue and food from local producers. Culinary exhibition of masterfully prepared home-made bites, pies and other specialties of competitive nature. Each participant in the exhibition will receive a bottle of wine and the three major prizes will be announced. Those wishing to experience the delicious temptations of the exhibition will be able to do so against a purchased coupon, and the proceeds raised from the culinary exhibition will be donated to the small Nicole of Sandanski who is in need of a life-saving operation. To lend a hand!

During the festive program you will enjoy the Rusalian dances performed by the Rusalii association, Petrich, zealous guardians of the tradition. The young boys will be able to learn the first steps of the dance moves, touch the drum and “zurna”, and dedicate themselves to some of the secrets of Rusalii.
The beautiful girls and boys of the Folklore Formation “Macedonians” in the village of Kulata will perform traditional for the area dances and dance compositions.
We end the program with the captivating voices of the growing up sisters and rising stars of the southwest – singers Katerina and Zornitsa Stoyanovi.

2.30pm – Professional vertical tasting of five vintage white wine of the Tamianka variety, produced by Rupel Winery. Lecturer and presenter Ekaterina Petrova. Location – Chateau among the vineyards. Admission is free! Seats are limited, pre-booking 0887612578, rupelwinery@gmail.com

February 16 (Sunday)
From 10am to 4pm the winery will be open for free visits and tastings, including new harvests. Tastings will also be offered in the vineyard château!

The event is part of a three-day series entitled “Days of Open Doors in Melnik”. Together with other wineries in the area, we recommend that you dress comfortably and head to the hills, discovering the magical world of Bulgarian wine. Wineries and vineyards will open their doors for you!
During the tours between the wineries you can see many sights:
Епископска базилика Сандански
Парк “Свети Врач” – гр. Сандански
Melnik, Bulgaria
Хераклея Синтика
Рупите / Rupite
Самуилова Крепост
Златолист -храм Къща На Преподобна Стойна and many others.

Hotels in area:
Kompleks Komitite
Mantar SPA Hotel
Park Hotel Pirin
Авис Сандански
Medite Spa Resort & Villas
Villa Sintica
хотел Динчова къща
Семеен Хотел ,,златен Рожен”
Лумпарова Къща
ХОТЕЛ РЕЧЕН РАЙ and many others.

Watch the event for more details!
For information:
tel. 0887612578
rupelwinery@gmail.com
www.rupel-wine.com
Dolno Spanchevo village 2869 Petrich municipality
Rupel Winery (Melnik 2004 Ltd.)
See you!