Трифон Зарезан 2024 в изба Рупел – отворени врати

Винарска изба Рупел, село Долно Спанчево отваря вратите си за посетители от 16. до 18. февруари 2024 в чест на традиционния празник на лозето и виното Трифон Зарезан!
ПРОГРАМА
16. февруари (петък)
От 10.00 до 17.00 ч. – безплатни винени турове и дегустации!
17. февруари (събота)
11.30 ч. Представяне на уникален ритуал “Зарезан” и зарезанско хоро, с участието на ансамбъл “Македонци” и сдружение “Русалии” Петрич (провежда се на открито сред лозята)!
11.00 до 17.00 ч.
 Безплатни винени турове и дегустации на вино!
 Дегустация на бутикови шоколадови изкушения от Anna’s Chocolates
 Кулинарна изложба на местни ястия и печива с благотворителна кауза!
 Дегустация на млечни и месни деликатеси!
 Арт работилничка за деца и възрастни!
 Барбекю!
18. февруари (неделя)
От 10.00 до 16.00 ч. – безплатни винени турове и дегустации на вино!
Следете събитието за повече подробности и допълнителни активности !
Събитието е част от Дни на отворените врати в Долината на Струма 16-18. февруари 2024!
За повече информация:
тел. 0887612578
rupelwinery@gmail.com
Повече подробности тук: https://www.facebook.com/events/1415984609332361
с. Долно Спанчево 2869 община Петрич
GPS координати:
41°25`18,62 N
23°22`42,41 E
Очакваме ви!

Гроздобер в Рупел 2023

С дъх на огнена есен и натежали гроздове, узрели под южното слънце, ви каним на ГРОЗДОБЕР сред лозята на Винарска изба РУПЕЛ с. Долно Спанчево.
Заповядайте на 23. септември (събота) 2023 в 10.30 ч. на лозето да напълним кошниците с грозде!
Ще имате възможност да се включите в гроздобера и в древен ритуал по мачкане на грозде! Очакват ви много приятни винени дегустации, посещение на избата, музика, танци, изкуство и още много изненади и награди !
Програма за събитието:
22. септември от 10.30 до 17.00 ч. – участие в гроздобер и винени дегустации
23. септември
10.30 ч.- Време за гроздобер
11.00 ч. – Древен ритуал по мачкане на грозде с музика и танци
12.00 до 20.00 ч. – Винени дегустации в шато сред лозята и градината
13-14.30 ч. – Рисуване и вино
24. септември от 10.30 до 15.00 ч. – участие в гроздобер и винени дегустации
Събитието е без вход, а дегустациите се заплащат на място според избраните пакети!
За повече информация:
тел:0887612578
e-mail: rupelwinery@gmail.com

Отворени врати 2023

Винарска изба Рупел, село Долно Спанчево отваря вратите си за посетители от 17 до 19 февруари 2023 за традиционния празник на лозето и виното Трифон Зарезан.

ПРОГРАМА

17 Февруари (петък) от 10.00 до 17.00 ч. – безплатни винени турове и дегустации, участие в резитбата на лозите.

18 Февруари (събота) 11.00 ч. Представяне на уникален ритуал “Зарезан” и Зарезанско хоро, с участието на ансамбъл “Македонци”, русалийски танци и пиринския глас на певицата Ирина Паскалева. (провежда се на открито сред лозята).

  • Обиколки във винарната и запознаване с процеса на винопроизводство, дегустация на нови реколти и отлежали вина, индивидуално зарязване на лозите.
  • За първи път ексклузивна дегустация “Мелник 55” – 7 различни вина на Rupel от сорта Мелник 55.
  • Дегустация на бутикови шоколадови изкушения от Аnna’s Chocolates.
  • Барбекю и греяно вино.

19 февруари (неделя) от 10.00 до 16.00 ч. – безплатни винени турове и дегустации, участие в резитбата на лозите.

Следете събитието за повече подробности: https://www.facebook.com/events/496896732560577

За информация:
тел. 0887612578
email: rupelwinery@gmail.com
с. Долно Спанчево 2869 община Петрич
GPS координати: 41°25`18,62 N 23°22`42,41 E
Очакваме ви!

Винарска изба Рупел със златен медал от “Балканският международен винен конкурс 2022

С радост и гордост екипът на Винарска изба РУПЕЛ посрещна новината за златния си медалист на BIWC в новото десетилиетие на конкурса, проведен на историческия остров Саламина в Гърция. Награденото вино е от серията Gramatik, а сорта е небиоло – изключително рядък за българските ширини, но много интересен и с отличен потенциал за развитие, който още с първата си поява грабва вниманието на журито. Gramatik Nebbiolo barrique 2019 се забелязва веднага и от публиката на провелия се дни след конкурса фестивал в София и се оценява като вино с отлични качества и достойно представяне на сорта.

Още новини:

Шведското списание Vinjournalen за българските изби

БЪЛГАРИЯ е част от световния винен туризъм и фигурира с водещи изби в платформата за винен туризъм winetourism.com. Винарска изба Рупел е сред избите от Долината на Струма, отворени за посещения и дегустации на български и чуждестранни туристи. Публикация за избите в шведското списание Vinjournalen.se.

Повече информация тук: https://www.vinjournalen.se/vin-fakta/vinregionerna-danubian-plain-och-struma-valley/

Посрещане на МЛАДОТО ВИНО в Рупел

Посрещане на МЛАДОТО ВИНО в Рупел

На 27. ноември (събота) 2021 от 11.00 ч. Винарска изба РУПЕЛ организира празник – посрещане на младото вино на лозовия масив в село Долно Спанчево.
В дегустационната зала сред лозята, около камината ще дегустираме сгряващо душата и тялото МЛАДО МЕРЛО 2021, в комбинация с вкусни кулинарни специалитети и фолклорна програма от региона.
Дегустационният пакет е на стойност 30.00 лева и включва:
– дегустация на три вина, с акцент младо вино Мерло реколта 2021;
– вода и домашен хляб;
– кулинарни специалитети по стари бабини рецепти;
📝За всички желаещи да се включат в дегустацията се изисква предварителна резервация на тел. 0887612578 или на e-mail: winetoursrupel@gmail.com
Под надслов “Младостта е в сърцето” , Ви очакваме на винения празник!

Още статии:

Велотур сред лозя, кипариси, рози, лавандула и планински пейзажи

Велотуристи вече успешно съчетават преходите си с винени дегустации сред лозя, планини, красиви изгреви и залези.

Ето как в рамките на няколко часа могат да се посетят две винарски изби в Долината на Струма – Рупел и Орбелус, като пътят между тях се измине с велосипед.

Началната спирка е винарска изба Рупел, където предоставяме под наем велосипеди и оборудваме колоездачите с туристическа раница, заредена с храна и вода, може и с бутилка охладено ароматно вино. Насочваме ги по велопътека, която е облагородена и маркирана в двете посоки, така че маршрутът да бъде абсолютно достъпен за всеки, без риск да се изгуби.

По маршрута може да се видят интересни видове цветя и билки, редки птици, стари над 50 годишни лозя. По-далечните гледки в околностите се наблюдават през бинокъл. Не е изключено да се срещнат и диви животни.


По средата на маршрута задължително се спира за почивка, особено през горещите летни дни. Под смокиново дърво на сянка е разположен кът за отдих и подкрепяща закуска.

Посоката е биовинарна Орбелус в близост до село Кромидово, където е предвидена винена дегустация от терасата на избата-бъчва, с прекрасна гледка към лозовите масиви. Следва почивка и наслада от вината на избата.

Заредени с нови сили участниците във велотура поемат посока обратно към Рупел. Може и да са  леко приятно уморени, но не бива да се предават, защото там ги очаква нова порция дегустация с вкусни мезета и красиви гледки.

Едно уникално съчетание на винен с вело туризъм. Препоръчваме го на всеки любител, защото наистина емоцията си заслужава.

Още статии:

 

Трифон Зарезан 2021

Тази година Трифон Зарезан бе различен. Във време на пандемия и с ограничен брой хора, но традициите във Винарска изба Рупел бяха спазени. След дълги години на слънчев празник, на този ден снежната покривка бе прегърнала стотици декари лозови масиви, а поверието е че годината ще бъде плодородна.

 

 

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Кога се пие младо вино?

Есенният сезон предразполага постепенно да се откъснем от свежестта и аромата на белите вина и да потърсим нещо по-сгряващо душата и тялото. Та в това време на преход към студените зимни дни на помощ пристига младото вино, което не е филтрирано и е добре да се консумира веднага, без да е отлежавало дълго време. За младите вина по света дори се чества специален ден – третият четвъртък на месец ноември, когато всички празнуват пристигането на новото вино. В някои райони на България също се организират винени празници, свързани с посрещането на новата реколта и младите вина.

Какво е младо вино?

Но какво представлява всъщност младото вино и по-конкретно произведеното в България? Срещаме ви с нашето младо мерло реколта 2020, произевдено от Винарска изба РУПЕЛ, с. Долно Спанчево, Долината на Струма. За трета поредна година Винарска изба РУПЕЛ доставя на пазара младо вино от сорта мерло – царицата на гроздето, както много го наричат, заради отличните му качества и добрата разпознаваемост.

Както във Франция, Италия, Испания се произвеждат млади вина, така и у нас правим МЛАДО МЕРЛО. И защо мерло? Първо, защото по традиция младото вино се прави от червени сортове, въпреки някои по-съвременни тенденции за млади вина и от бели сортове грозде. След това ние избираме сорта мерло, заради цветния му вкус, с нотки на горски плодове. А пък мерлото от нашия лозов масив има свой оригинален вкус. То узрява през втората половина  на месец август, което е достатъчно навреме, за да може да бъде винифицирано като младо вино, готово за консумация още през месец ноември. Много е важно при брането на сорта мерло да се избере най-подходящия момент, а именно идеални показатели за достигнати захарност, киселинност и титруеми киселини. Важно е семката да е станала кафява и да може да се дъвче, ципите да са здрави, да са достигнати отлични технологични и физиологични показатели на гроздето. По този начин виното е не само младо, но и изискано – много любопитно и вкусно нещо.

Технология

За производството на младо червено вино във винарска изба РУПЕЛ, разбира се основно следваме технологията за направа на червени вина. Като преди това сме си избрали сорта МЕРЛО с тъмнолилав цвят на ципата, заради ранното му зреене, отличните качествени показатели. Следва ронкане на зърното от чепката и протичане на по-кратка, но контролирана ферментация в големи съдове от неръждаема стомана. Така постигаме максимален вкус и цвят за минимално време, извличайки дъбилни, багрилни и ароматни вещества. Поради алкохола и полифенолите обаче ще трябва да се изпие бързо.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Ползите от консумация на младо вино

Съвременните изследователи твърдят, че младото вино, особено сухото червено, когато се използва редовно, промива и разширява кръвоносните съдове, премахва лошия холестерол, като по този начин противодейства на появата на атеросклероза. Танините в младото червено вино премахват токсините от храносмилателния тракт. Младото вино, консумирано с храна, повишава апетита, нормализира обмяната на веществата и киселинността на стомашния сок. 1-2 чаши младо червено вино на ден насищат организма с необходимото количество желязо, което подобрява образуването на кръв и се равнява на два часа фитнес упражнения. Младото вино облекчава стреса и безсънието, насища организма с витамини, аминокиселини и микроелементи. Включването на младо вино в греяно вино може да намали риска от настинки. Голямото количество антиоксиданти в младото вино намалява риска от развитие на рак.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Как да пием младо вино?

Младото вино не трае твърде дълго. То не е филтрирано и по този начин става още по-полезно, запазвайки своите полезни свойства. В тази напитка освен качеството, аромата, се оценява и самия ритуал. Вкусът е охладен до 15 ° C. Допълнете тайнството със печено патешко или свинско месо с ароматни подправки.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Характеристика на Младо мерло 2020

Дегустирайки YOUNG RED MERLOT 2020 от RUPEL най-напред впечатление прави  тъмно лилавият, почти мастилен кадифен цвят, с изключителна плодовост, бодро тяло, тръпчивост, с приятен финал на горчив бадем и конфитюрени нотки. Приятният и ароматен вкус е леко възбуждащ, а самото вино е крепко и артистично. Усеща се силен сортов характер и мощни антиоксиданти, полезни за здравето. Виното е нефилтрирано и е подходящо за бърза консумация.

Младото Мерло на Винарска изба Рупел

Етикет

Сочното и вкусно грозде мерло, от което е направено виното, по време на гроздобера е своеобразна примамка за красивите оси, обитаващи лозето. Медената осичка от етикета, жадна за сладкия сок на гроздето, е природен показател, по който от Рупел разбираме, че е време за гроздобер.

Опитвайки това младо вино, на човек му се иска да отпие отново и отново от вълшебния нектар!

 

Два медала за Philosoph Reserve 2015

Едно от най-специалните червени вина на винарска изба Рупел – Philosoph Reserve 2015 получи бронзов медал от престижното винено състезание – Decanter в Лондон. Decanter e винен конкурс с голямо световно признание. Тази година, по време на 17-тото му издание, в рамките на 28 дни, 116 топ винени експерта дегустираха и оцениха над 16 500 вина от цял свят. По същото време Philosoph reserve 2015 доказа своите качества и на Балканския международен винен конкурс, проведен в Сърбия, където грабна златен медал и се нареди сред медалистите от най-високо ниво.