Според Християнското житие Св. Трифон е роден през 248г. в гр. Апамия, Фригия, Мала Азия- един традиционен лозарски район. Според православния календар той се чества на 1 февруари, но по стар стил е на 14 февруари.
Централна обредна практика на празника се свързва със зарязване на лозето, т.е. орязването, култивирането на лозата. Осъществява се в три етапа: служба в църквата, ритуал на лозето и празник.

По време на службата в чест на Св. Трифон, християнската общност се сравнява с „господне лозе”, изрича се молитва за благодат върху всяка лозова пръчка, т.е. върху всеки член на общността. Свещеникът обикаля лозята, пръска ги със светена вода и прави пръв ритуалното зарязване.

Зарязването е мъжка дейност, а жените участват с приготвянето на празничната храна: пита, пълнена кокошка, сирене и характерните за сезона: туршия, сланина, сирене и др. Задължителна е бъклицата с вино, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързани с червен конец.

Зарязването е ритуална игра и своеобразно магическо действие, чрез което се цели предизвикване на плодородие и закрила, а благословията чрез слово има силата на заклинание. Зарязването се извършва от двама души, отрязаното място се полива с вино. С лозови пръчки се свиват венци, окичват се главите и се сяда на празничната трапеза. По време на обреда се избира „цар на лозето”- това е уважаван мъж и добър стопанин. Мъжете носят знаме, свирят, пеят, веселят се. Връщайки се в селото, те обикалят всяка къща, виното се лее и най-накрая всички се събират на мегдана за голямо хоро.

Празникът на Св. Трифон Зарезан пренася традиция с хилядолетна история, свързана с Дионис- тракийският бог на дивата природа, плодородието и виното, покровителя на театъра.
Дионисиевите чествания през древността са шумни, карнавални, с много музика и факелни шествия. Участниците в тях окичват главите си с венци от бръшлян. Водачът на шествията носи жезъл- тирс, а мъжете дървени пръчки, с които удрят по земята и се провикват. Те бележат границата между зимата и пролетта, началото на новия земеделски цикъл.

В празнуването на Трифон Зарезан в българските земи същите елементи: окичване на главите с лозови пръчки, избиране на цар на лозето, знаме на водача, шумен празник с музиканти, вино, театралност и карнавалност на събитието с преобличане на мъжете в жени и с много леене на вино.

Заповядайте във Винарна „Рупел”, с. Долно Спанчево, за да се повеселим и да Ви въведем в старите традиции.

Програма:
11 и 12 февруари 2017г. от 11:00ч. и от 15:00ч.
Представяне на ритуала на зарязване на лозето, избиране на цар на лозето, музика, танци и зурни за широка публика. Следва запознаване с винарската изба и винена дегустация.
Гостите ще могат да си закупят вино на специални цени

13 февруари от 9:00ч. до 17:00ч.
Изба „Рупел” е отворена за посещения и винени дегустации

14 февруари
11:00ч. Водосвет и официално зарязване на лозите
12:30ч. Концерт на Теди Еротеева

Предварителни записвания на тел.: 0887 612 578