с. Долно Спанчево- Мелник -16 км./15мин.

В подножието на високи пясъчни пирамиди и край бреговете на малка поройна река, Мелник се различава от всички останали места в региона. През Възраждането това е един от най-големите градове на Югозапада с население от 10 000 души и 2 хиляди къщи. Населението е смесено, преобладаващо гръцко, освен това- българи, турци и власи. Тук действали 3 мъжки и 1 девическо училище. Образованието се осъществявало на гръцки език. Големият български просветител Неофит Рилски получава в Мелник основната си книжовна подготовка. В града действали 70 църкви, 4 манастира в околността и турски конак.

Запазената Кордопулова къщи и някои други сгради, масивните основи на разрушените къщи, говорят за богатство и еманципация в османската държава. Къщите са на два ката, защитени, с висок приземен етаж, дебел каменен градеж, изнесени еркери и кръгли бели комини, напомнящи минарета.  Богатството си Мелник дължи на търговията с вино и тютюн, и добре утъпканите пътища към Австрия, Франция и Англия. Мит или реалност, но Мелнишкото вино впечатлява на голямото търговско изложение в Париж, а английският министър председател Унстън Чърчил редовно си поръчвал от него за своята трапеза.

Изграден на сурово и труднодостъпно място, Мелник има драматична историческа съдба.  Вероятно възниква към 864г. , когато става част от територията на българската държава. След последната битка на цар Самуил при с. Ключ /1014г./, става част от Византия. Естествената му защитеност, го прави предпочитано място за крепост и резиденция на българския велможа Алексий Слав в началото на 13в.

Името на Мелник се свързва с живота на бъдещия византийки император Михаил Палеолог. Освен това, отдалечен и непристъпен, градът е място за заточение на неудобните византийски аристократи.

След 1395г., когато е завладян от турците Мелник значително запада. Възражда се в края на 18 и нач. на 19в.

Балканските войни през 1912/13г. и Първата световна война, прекрояват картата на Европа. Мелник остава в границата на България. Местните гърци се преселват в гр. Валовища /Сидирокас
тро/ в Гърция, изоставяйки величествените си къщи. На мястото на търговците идват българи- бежанци, земеделци от широките и плодородни райони около Солун. Най-вероятно трудните за поддържане големи търговски къщи, липсата на земя и други традиции, довеждат до обезлюдяването на Мелник.

Забележителности в Мелник:

Кордопуловата къща

Църквата „Св. Антоний”

Църквата „Св. Николай”

Църквата „Св. Параскева”

Исторически музей

Музей  на виното

Руините на манастира Въздигане на честния пояс на Пресвета Богородица /„Св. Зона”/