с.Долно Спанчево- Роженски манастир – 23км./23мин. с кола

Роженският манастир e духовен център на Югозападна България. Той е обречен на Светото Рождество Богородично, което дава името  и на близкото селце Рожен. Манастирът е красиво разположен на южен склон на планината Пирин, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански. Над него по хубава пътека се изкачват пясъчните пирамиди, които възнаграждават планинските почитатели със запомнящи се гледки от високо.

Асфалтовият път до манастира е тесен и на места с пясъчни наноси от дъжда, което го прави проходим само за леки коли. Препоръчваме хубавата еко пътека, която започва от центъра на с.Рожен.
Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името му се споменава в преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие и власт манастирът е бил многократно подлаган на разрушения, но винаги възстановяван.

Роженският манастир се споменава отново през 1551г. в ръкопис на тогавашния игумен Козма. От тогава датира главната църква, трапезарията и някои жилищни сгради. От първата половина на 18в. е обновяването и вътрешното оформяне на главната църква, което завършва през 1732г. по времето на патриарх Паисий, на мелнишкия митрополит Антим (1716-1737), на игумена Анастасий, и на настоятеля и ктитор Дукас. Манастирът достига своя апогей през 19в., когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност.

През втората половина на 19в. Роженския манастир се превръща и в убежище на революционните дейци от тези краища. По-късно, манастирът често приютявал войводите на ВМРО, а близо до него е гробът на Яне Сандански.

Манастирът е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година.
Неговата църква е разположена в централната част на двора. Утринна литургия започва всяка сутрин в 8,00ч. започва . Стенописите в храма са от от края на 16- началото на 17в. и от първата половина на 18в., като последните са преобладаващи. Иконостасът е изработен заедно със стенописите по време на голямото преустройство от 1732г.

В северозападната част на църквата се намира параклисът “Св. Св. Козма и Дамян”, украсен със стенописи от 18в. Наред с образите на патроните, е изобразен и ктиторски портрет на монахиня Мелания. Тук се намира и най-ранния иконостас в Роженския манастир, включващ орнаментален фриз с оцветена дърворезба, към който са добавени по-късно рисувани части и икони, сред които се откроява храмовата икона “Св. Безсребърници”. Иконата е реплика на прочутата чудотворна икона на Богородица, която е охранявала портите на Ивирон и включва сцени с изображения на нейните чудеса. Надписът й сочи, че тя е зографисана от иверския минах Яков в 1790г. и била поръчана от кожарския еснаф в Мелник.

 

Към манастирския комплекс се отнася жилищното крило на монасите и Костницата, построена през 1597г., вън от манастирските стени.
Манастирът притежава музейна сбирка от ценни икони, религиозни предмети, дарения на поклонници и етнографска колекция от носии и шевици от Югозападна България.

Телефон за връзка: 07437/222