Долно Спанчево – Рупите – 25км./25мин. с кола

Пророчицата Ванга е забележителен феномен. Забележителен и нейният храм „Света Петка Българска” в Рупите. Оспорван от църква, архитекти, строители и най-различни хора, той всъщност е израз на болката и вярата в изцелението и покоя.

Самата Баба Ванга, бидейки сляпа, вижда храма като голяма отворена врата за всички, независимо от техния пол, възраст, вяра, защото хората, които са я посещавали са били точно такива различни, но с много общи черти в човешката си съдба.

Храмът е бяло здание, символизиращо чистота и душевна извисеност. Архитектите са известните Богдан Томалевски и Лозан Лозанов. Постройката спазва православния канон в ориентацията си на изток, камбанарията с кръста и олтара, но е абсолютно различна с фасадата си и своето изографисване. С черен въглен и червено са големите изображения на фасадата, създадени от художника Светлин Русев. В композицията е изобразена Ванга. Безплътните тела и усещане за болка, напомнят, че този храм е издигнат от сълзи, радост и благодарност. Всъщност, Баба Ванга през целия си живот живее изключително скромно, а даровете, които оставят посетителите, тя ги вгражда в издигането на храма. Много от участниците работят безвъзмездно. Така постъпват и архитектите, и художника.

Църквата е осветена от Негово Високопреосвещенство Пимен – митрополит на Неврокопската епархия на 14.10.1994г. Тя  е действащ храм, в който всеки може да запали свещ и да се помоли.

Широките поляни наоколо са подходящи за пикник и почивка. Изградени са беседки с пейки. Природата наоколо носи спокойствие. Хълмът, който е срещу църквата е остатък от угасналия преди милиони години вулкан Кожух. Втъкан в неговия склон е голям мраморен кръст по идея на скулпторът Иван Русев. Мястото е особено привлекателно през пролетните и есенните дни, когато температурите не са много високи. В парка прави впечатление внушителната бронзова скулптора на Ванга с протегната ръка, пластиката Белият гълъб.

До църквата е гробът на Ванга. Изграден е и манастир с място за поклонници.

Ванга е родена на 3.10.1911г. в Струмица и умира на 11.08.1996г. В град Петрич може да бъде посетена къщата- музей, в която е живяла и посрещала нуждаещите се хора.

Работно време: от 8:00ч. до 17:00ч.

Тел. за информация и резервации: +359 887 667 670 678